Tallinn, 14. juuli 2005Tallinn, 01. august 2005Tallinn, 07 July 2005
PRESSITEADE

SOOME-UGRI RAHVASTE INFOKESKUS tel/faks: +372 644 9270
e-post: suri@suri.ee

MARIMAAL TUNGITI KALLALE RAHVUSVAHELISE SOOME-UGRI NOORTEORGANISATSIOONI ESIMEHELE

Ööl vastu pühapäeva langes Marimaal kallaletungi ohvriks Soome-Ugri Rahvaste Noorteassotsiatiooni (SURNA) esimees Vasli Petrov, teatab sõltumatu agentuur Mari Uver. Kallaletung toimus Petrovi kodukohas Zvenigovo rajooni Ismentsa külas. Vasli Petrov viibib koljuvigastuste, purustatud lõualuu ning murtud käeluuga Zvenigovo rajoonihaiglas.

Vasli Petrov, endine mari rahvusliku noorteorganisatsiooni U Vii (Uus Jõud) juht, on olnud SURNA esimees alates oktoobrist 2003.

SURNA on asutatud aastal 1990, selle 39 liikmesorganisatsiooni esindavad 17 eri rahvusest soome-ugri noori Venemaa Föderatsioonist, Soomest, Ungarist, Eestist, Rootsist ja Norrast.

SURNA peamine eesmärk on säilitada ja arendada soome-ugri kultuure ja keeli ning levitada nende kohta informatsiooni, samuti edendada Venemaa soome-ugri noorte hariduspüüdlusi ning sõna- ja mõttevabadust oma rahvaste hüvanguks (vt kodulehte aadressidel http://www.mafun.org/ ja http://www.mafun.ru/).

See on tänavu juba kolmas kallaletung mari aktivistidele. 4. veebruaril peksti julmalt läbi Mari Nõukogu esimees Vladimir Kozlov, kes pidi koljuvigastusest toibuma mitu kuud. 27. mail tungiti kallale kontserdilt lahkuvatele maridele. Kannatada sai äsja toimunud X fennougristikakongressi tegevdirektor Oleg Tihhonov ja teisi mari rahvusest prominente. 7. juulil hukkus liiklusõnnetuses selgitamata asjaoludel fennougristikakongressi president Jüri Anduganov. Kõigi intsidentide süüdlased on siiani välja selgitamata.

Marimaa võimudelt on vägivallajuhtumite erapooletut uurimist nõudnud mitmed rahvusvahelised organisatsioonid, k.a. Euroopa Parlament. Hiljutises intervjuus Soome Yleisradiole tõdes ka Soome Vabariigi suursaadik Venemaal Harry Helenius, et mari aktivistide läbipeksmise juhtumite süüdlased peaks välja selgitama ja kriminaalvastutusele võtma võimalikult kiiresti. Marimaa võimude aeglane tegutsemine võib olla tunnistuseks kas võimu ebaefektiivsusest või veel millestki, lisas Helenius.

Lisainfo: http://www.mari.ee