Tallinn, 14. juuli 2005Tallinn, 01. august 2005Tallinn, 07 July 2005
PRESSITEADE

 

SOOME-UGRI RAHVASTE INFOKESKUS tel/faks: +372 644 9270
e-post: suri@suri.ee
http://www.suri.ee/press/2005/20050811.html

Hõimukalenderit 2006 vastvalminud

Täna, neljapäeval 11.augustil, kell 17.00 - 18.30 Kuku klubis, Vabaduse väljak 4, Tallinnas esitlevad Fenno-Ugria Asutuse direktor Kersti Sepper ja Hõimukalendri koostaja Kadri Viires Eesti Kunstiakadeemiast

Järjekorras neljanda MTÜ Fenno-Ugria ja Eesti Kunstiakadeemia koostööna valminud Hõimukalendri teemaks on erinevate soome-ugri rahvaste lapsed, mängud ja nende mänguasjad läbi etnograafilise ja kaasaegse olustikulise vaatenurga. Kalendri kujunduses on kasutatud EKA üliõpilaste soome-ugri ekspeditsioonidel tehtud joonistusi ja fotosid, ERM-i joonistekogu materjale ja Tartu Mänguasjamuuseumi kogusid. Pildimaterjali saadavad Kristi Salve valitud ja tõlgitud katkendid erinevate rahvaste folkloorist.

Hõimukalendri teema - soome-ugri rahvaste lapsed, mängud ja mänguasjad, on otseseks jätkuks eelmise, 2004.a toimunud IV Soome-ugri rahvaste Maailmakongressi teemale "Noored on meie tulevik". Selle kalendriga, mis on koostatud eesti, soome, vene ja inglise keelsena, püüame juhtida tähelepanu lastele kui SU rahvaste omakultuuri kandjatele läbi pildilise ja ajaloohõngulise konteksti. Kalendri ilmumine on ajastatud silmas pidades algavat X Rahvus-vahelist Fennougristikakongressi Mari-El Vabariigis kus põlisrahva keel ja omakultuuri jätkumine on sattunud tugeva surve alla (nagu paljudel teistelgi Venemaal elavatel SU rahvastel). Nii väga tahaks, et ka need lapsed omaksid samu võimalusi ja õigusi, mis meile tunduvad juba igapäevased ja loomulikud.

Info:

Kalendri saatetekst " Tõuseks üles" pärineb Hando Runnelilt väljaandjad: Eesti Kunstiakadeemia, MTÜ Fenno-Ugria Asutus. Koostaja: Kadri Viires. Toimetaja: Eha Viluoja. Tõlkijad: Sirje Ainsaar ja Tatjana Nikitina. Kujundus ja pilditöötlus: Tiit Rammul. Projektijuhid: Kersti Sepper ja Kaupo Kangur. Trükikoda: Aktaprint.

Toetajad:

Hõimurahvaste Programm, Eesti Kultuurkapital, UNESCO, Eesti Rahvuslik Komisjon, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eestis. Väikese kontserdiga aitavad meeleolu luua tuntud udmurdi lauljatar Nadezda Utkina, keda saadab Sergei Kugurov.