Tallinn, 31. mai 2005Tallinn, 07 July 2005
PRESSITEADE Tallinn, 26. aprill 2005

 

SOOME-UGRI RAHVASTE INFOKESKUS Tallinn
tel/faks: +372 644 9270
e-post: suri@suri.ee

http://www.suri.ee/press/2005/20050426.html

Marid väljendavad oma tänu Euroopa Parlamendi liikmetele ja rahvusvahelisele üldsusele toetuse eest

Saanud teada, et Euroopa Parlamendi liikmed astuvad samme Vene Föderatsioonis elava mari rahvusvähemuse õiguste kaitseks, üllitasid juhtivad mari rahvast esindavad organisatsioonid ühise avaliku kirja. Oma kirjas osutavad nad sümboolsele kokkulangemisele: just täna, kui Euroopa Parlamendis arutatakse mari küsimust - 26. aprillil - tähistavad marid oma rahvuspüha, mari sangari päeva. Oma kirjas väljendavad mari organisatsioonid tänu Euroopa Parlamendi liikmetele ja kõigile hea tahte inimestele, kes kirjutasid alla pöördumisele mari rahva toetuseks, mis on allkirjastamiseks avatud internetileheküljel www.ugri.info/mari..

26. aprillil tähistatav mari sangari päev möödub tänavu erilistes oludes: sel päeval arutatakse Brüsselis Euroopa Parlamendi ühes sektsioonis küsimust inimõiguste ja demokraatia printsiipide rikkumisest Mari Eli Vabariigis.

Ürituse korraldajad ei teadnud, et mari rahval on mari sangari päev ja et neid küsimusi arutatakse just sellel päeval. Aga milline kokkusattumus! Me väljendame tänu Europarlamendi saadikutele hoole eest, mida nad ilmutavad meie rahva saatuse suhtes. Kasutades juhust, õnnitleme oma kaasmaalasi sel auväärsel päeval, aga ühtlasi täname kõiki, kes solidaarsuse märgiks ja meie rahva toetuseks alla kirjutasid: internetis on antud ligi 10 000 allkirja kogu maailmast!

Ülevenemaaline mari nõukogu “Mer Kanaš”

Vabariiklik nõukogu “On Kanaš”

Regioonidevaheline ühiskondlik organisatsioon “Mari Ušem”

“Mari Ušemi” Joškar-Ola osakond

Mari noorteorganisatsioon “U Vii””

Kogu tekst: http://www.mari.ee/rus/news/soc/2005/04/02.htm