Tallinn, 31. mai 2005Tallinn, 07 July 2005
PRESSITEADE Tallinn, 23. veebruar 2005

 

SOOME-UGRI RAHVASTE INFOKESKUS Tallinn
tel/faks: +372 644 9270
e-post: suri@suri.ee

http://www.suri.ee/press/2005/20050223.html

Esimese päevaga koguti seitsesada allkirja maride toetuseks

Eile avati Internetis allkirjade lisamise võimalus üleskutsele "Mari rahva toetuseks" aadressil http://www.ugri.info/mari/. Üleskutse ilmus algselt 22. veebruaril ajalehtedes Helsingin Sanomat ja Päevaleht ning sellele olid alla kirjutanud paarkümmend poliitika- ja kultuuritegelast Soomest, Eestist, Ameerika Ühendriikidest, Suurbritanniast ja Rootsist, nende hulgas Lennart Meri, Soome parlamendi endine esinaine Riitta Uosukainen ja USA valitsuse kauaaegne nõunik professor Paul Goble.

Täna pärastlõunaks on Interneti teel üleskutsele alla kirjutanud veel 699 inimest 29 riigist. Üle kolmesaja allkirja on tulnud Eestist, üle kahesaja Soomest. Paarikümne allkirjaga on esindatud USA, Saksamaa ja Ungari. Kümmekond allkirja on saadetud Suurbritanniast ja Belgiast. Allkirju on tulnud ka Venemaalt, Ukrainast, Poolast, Slovakkiast ja Rumeeniast. Allakirjutanute hulgas on ka enamik soome-ugri päritolu europarlamendi saadikuid, näiteks Soome delegatsiooni juht Europarlamendi juures Piia-Noora Kauppi jpt. Kaugemad allkirjad on tulnud Austraaliast, Jaapanist ja Mehhikost.

Pöördumisega on ühinenud teadlasi, näiteks ungari folklorist Mih?ly Hopp?l, kirjanikke - Teet Kallas, Maimu Berg, Udo Uibo, Enn ja Helga Nõu jpt ja üliõpilasi, ent ka inimesi paljudelt muudelt elualadelt, näiteks saami filmirežissöör Paul Anders Simma. Allkirjade kogumine jätkub.

Pöördumises kutsuti üles lõpetama mari rahva poliitiliste ja kultuuriliste õiguste ahistamine Mari Eli Vabariigis Venemaal. Pöördumise autorid mõistavad hukka ründed Mari demokraatliku opositisooni esindajate vastu ning nõuavad Venemaa keskvalitsuselt resoluutsust nende isikute väljaselgitamiseks, kes tungisid jõhkralt kallale väljapaistvale mari kultuuritegelasele, Maarjamaa Risti kavalerile Vladimir Kozlovile. V. Kozlov on rahvusvahelise soome-ugri ajalehe “Kudo+Kodu” peatoimetaja, Soome-ugri Rahvaste Konsultatiivkomitee liige ja üle-venemaalise maride kaasmaalaskonna ühenduse “Mer Kanaš” juht.

Pöördumise autorid kutsuvad inimõiguste organisatsioone kogu maailmas toetama seda nõudmist.


Lisainfo: http://www.suri.ee/appeal.html
http://www.suri.ee/press/2005/index.html
http://www.mari.ee


Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus, tel 6 449 270
e-mail suri@suri.ee