Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

Soome-ugri rahvaste infokeskuse pressiteade 07.10.2004

Pressiteated 2004

Pressiteated 2003
 

Pressiteated 2002

Pressiteated 2001

 

 

Teleprogrammide festivalil Komimaal premeeriti Priit Valkna dokumentaalfilm "Hunt" parima režissööri töö tiitliga.

Sõktõvkaris Komimaa (Venemaa) pealinnas 25.-29. septembril 2004 toimunud XI soome-ugri teleprogrammide festivalil auhinnati Eesti delegatsiooni poolt esitatud ETV sarjas "Eesti lood" ilmunud dokumentaalfilm "Hunt" parima režissööri tiitliga. Eriliseks teeb auhinna fakt, et dokumentaalfilm oli režissöör Priit Valkna debüütfilmiks. Priit Valkna on tuntud ka Vene Draamateatri arendusdirektor ning ansambel "Kala" liige. Auhinnaks saadud värviteleviisori annetas Eesti delegatsioon autori nõusolekul komi lasteaiale.

Festivali peaauhinna võitis Sõktõvkari teleprogrammide festivalil YLE Basaar, Suomen yleisradio film "Tundra tütar", režissöör Natalja Kozhuhova. Film "Tundra tütar" –'Дочь тундры' räägib Anastasia Lapsuist. Parima operaatoritöö preemia võitis Udmurdi televisiooni "Моя Удмуртия" saade "Päikesejänku". Publikupreemia teenis Udmurdi televisiooni telesaade "Naabrid" (По соседству мы живем), režissöör Lev Vahitov. Rahvakultuurižanris võitis komide film "Legend kaduvast rahvast".

Festivalil osales üle 50 töö kahekümnelt televisioonilt Komimaalt, Mari El-ist, Udmurtiast, Mordvast, Permi-Komist, Handi-Mansi ja Jamaali-Neenetsi autonoomsetest ringkondadest, Karjalast, Tatarstanist, Eestist, Soomest ja Ungarist.
Soome-ugri teleprogrammide festival sai alguse 1992. aastal Marimaal Joškar-Olas, festivali on korraldatud ka Ungaris, Soomes ja Eestis. Filmiprogrammide tase on Komimaal käinud Eesti delegatsiooni liikme Piret Suurvälja sõnul aasta-aastalt tõusnud. Arvatavalt on taseme tõusule kaasa aidanud festivalidel korraldatud seminarid ja töötoad. Järgmine festival peetakse 2005. aastal Hantõ-Mansiiskis.

Dokumentaalfilm "Hunt" räägib Eesti külaühiskonnast, täpsemalt Luutsniku külast, kus inimesed on valmis ka tänapäeval kuulutama sõda libahundile. Filmi kaudu uuritakse tõestisündinud näite abil parameetreid, mille alusel inimesi libahuntideks nimetatakse.
ETV filmi tutvustuses on öeldud: "Filmi režissööri, Priit Valkna sõnul sai idee just taolist filmi teha alguse sellest kui ta sõpradega kolm aastat tagasi Luutsnikusse talu soetas".
Priit Valkna: „Paratamatult oli seal võimatu ja mõttetu kohalike elanikega mitte suhelda. Nad on linnamelust rikkumata. Neil on oma lood, keel, kõnepruuk ja maailmavaated. Mulle tundub, et see koht on eriline, see on säilitanud arhailisust ja autentsust, mida ma loodan, et film kasvõi natuke suudab edasi anda. Retk siiasamasse võib olla sama võimas kui minek kuhugi indiaanlaste juurde.". Dokumentaalfilmi tootjaks on Allfilm, film on näidatud ka Eesti Televisioonis.

Lisaks Hundi filmile on Priit Valknal valminud dokumentaalfilm "Kaetajad", mis räägib kurja silma uskumustest samas Luutsniku külas. Filmi näidatakse Eesti Televisoonis novembris.

Lähem info telefilmide festivali kohta: Piret Suurväli, 56 674 117
Priit Valkna, 50 91966