Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

13.10.2003

Pressiteated 2003 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

Loe veel:

Hõimupäevade 2003 kava

 

Soome-Ugri Rahvaste infokeskuse ja Jazzkaare pressiteade

Tänavused hõimupäevad toovad eestlasteni sugulaste moodsat muusikat ja jutuvestmist

Homme/teispäeval algavad järjekordsed hõimupäevad Eesti Kunstiakadeemia uurimisreisi saami-näituse “Nelja tuule retk” avamisega Akadeemilises Raamatukogu kell 16. Tänavused hõimupäevad leiavad aset koostöös Jazzkaare projektiga “Piirideta Põhjala”, mis algab samuti homme/teisipäeval kell 19 Tartu Sadamateatris Karjala etnorokkansambli Santtu Karhu ja Talvisovat kontserdiga.

Ka projektis “Piirideta Põhjala”, mis on tänavuste hõimupäevade süda, esineb saami moodsa muusika tõusev täht Ulla Pirttijärvi Soomest, kes koostöös meresaami Frode Fjellheimiga Norrast on andnud iidsele saami joiule tänapäevase kõla. Ulla Pirttijärvi esineb koos Frode Fjellheimi ja Snorre Bjerckiga kolmapäeval kell 18.00 Sakala keskuses. Samas esineb ka liivi laulja Julgi Stalte ansambliga. Et liivi laul ja saami joig hästi kokku sobivad, teab Julgi Stalte juba oma esinemistest koos Mari Boinega.

Ulla Pirttijärvi esineb ka hõimupäevade suurkontsertidel Tartus ja Tallinnas ning annab ka joigamisalast algõpetust kõigile huvilistele õpikodades Viljandi Kultuurikolledžis, Tallinnas G. Otsa nimelises muusikakoolis ning Tartus Tiigi Seltsimajas.

“Piirideta Põhjala” peaesineja on tuntud Islandi ansambel Mezzoforte, kes esineb kolmapäeval 15.oktoobril kell 20.30 Sakala keskuses. Mezzoforte saksofonist on sedapuhku inglane Dave Higgins, keda briti press on kiitnud saareriigi üheks parimaks saksofonimängijaks ja post-bop’i stilistiks.

Muusikaprogrammi raames astub Eesti publiku ette ka nii Tallinnas, Tartus kui Viljandis üles maailma ainus aunusekarjala rokkbänd Santtu Karhu & Talvisovat. Tallinnas esineb ka Béla Ágoston Trio Ungarist.

Peale eelpool mainitud esinejate külastavad Eestit vepsa, udmurdi, komi, mari, ersa ja mokša rahvamuusikud ning jutuvestjad, keda on võimalik näha kuulata ka maakondades. Tallinnas Kloostri Aidas toimuvad teisipäevast reedeni rahvaste õhtud, laupäeval suur hõimupidu.

Külla tulevad ka vepsa ja mari jutuvestja, kes vestavad juttu koos Piret Pääriga Rahvakultuuri Keskusest teisipäeval Viljandi Linnaraamatukogus, kolmapäeval Põlvamaal, neljapäeval Obinitsas ja Võrus. Jutufestival tipneb seminariga Tiigi Seltsimajas Tartus reedel ja jutupühaga Vabaõhumuuseumis laupäeval.

Kõrvade puhkamiseks pakuvad tänavused hõimupäevad EKA Saamimaa uurimisreisi temaatikal põhinevat näitust “Nelja tuule retk”, Ungari foto- ja etnograafi László Kunkovácsi fotonäitust “Ungari karjusekultuur“ (korraldaja Ungari Instituut) ning Eesti Rahva Muuseumis (Tartu) juba avatud ülevaatenäitust “EKA soome-ugri joonised ERMis”. Pühapäeval toimub ERMi näituse juures perepäev “Hõimurahva tuba”. Teaduslikumalt poolelt toimub Tartus Seppo Lallukka loeng-raamatutuvustus Volga rahvaste taandumisest vene kolonisatsiooni eest.

Hõimupäevad on soome-ugri maailma tähtsaim regulaarne kultuurisündmus, mis sai Eestis alguse juba 1929. aastal. Vastavalt 1931. aastal toimunud IV soome-ugri kultuurikongressi otsusele tähistatakse hõimupäevi kõikjal soome-ugri maailmas iga aasta oktoobrikuu kolmandal nädalavahetusel. 1940. a hõimupäevade tähistamise traditsioon katkes, kuid eesti-ungari seltside initsiatiivil see 1988. a taastati. 1991. aastast on hõimupäevade peakorraldajaks Fenno-Ugria Asutus. Eestis on hõimupäevade tähistamine muutunud traditsiooniliseks suurürituseks. 2000. aastal kinnistas hõimupäeva oktoobri kolmandale laupäevale ka soomeugrilaste maailmakongress Helsingis.


Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja

Lähem info:
Jazzkaar: 6 114 405, info@jazzkaar.ee, Anne Erm 055 514 487
Hõimupäevad: 6 445 119, jprozes@eki.ee;
Kava: http://www.suri.ee/hoimup/hp2003/index.html
Jutuvestjad: http://www.suri.ee/hoimup/hp2003/jutud.html
Rahvakultuurikeskus: http://www.vilmsi.ee/muinasjutukool