Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

25.04. 2003

Pressiteated 2003 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 

 

Maride liider käis Riigikogus ning esines loenguga olukorrast Marimaal

Eile, 24. aprillil saabusid Eestisse mari sangari päeva tähistama külalised Marimaalt ja Tšuvaššiast.
Tallinnas kohtus Mari Ušemi (Mari Liidu) hiljutine esimees Valeri Motšajev Res Publica fraktsiooni aseesimehe ja Riigikogu esimehe nõuniku Indrek Raudsega.
Motšajev andis ülevaate Marimaa poliitilisest olukorrast, lähenevatest valimistest ning rahvuslike jõudude perspektiividest neil osalemisel. Raudne omalt poolt tutvustas Motšajevile Riigikogu tööprintsiipe. Kohtumisel kõneldi veel Eestis õppivatest mari üliõpilastest ning haridusabist laiemalt, samuti Europarlamendi valimistest.

Kell 15 esines Motšajev Tallinna Matkamaja kaminasaalis avaliku loenguga “Mari Eli Vabariik ja mari küsimused. Ülevaade sündmustest ja tendentsidest aastatel 2001-2003”. Kuulamas oli ajakirjanikke, Riigikogu liikmeid ning muid huvilisi.
Pärast Leonid Markelovi saamist Mari Eli Vabariigi presidendiks hakkas mari rahva olukord järsult halvenema. Koolides muudeti mari keele õpetus vabatahtlikuks, keeleseadust muutes püüti kitsendada mari keele kui riigikeele kasutussfääri. Sagenesid riigi omanduses oleva massiteabe tsenseerimise juhtumid. Presidendi vastasseis mari rahvuslike organisatsioonidega süvenes sedavõrd, et möödunud aasta algul korraldasid marid Joškar-Olas esmakordselt meeleavalduse oma keele ja kultuuri kaitseks, sellest võttis osa tuhatkond inimest.
Praeguseni on enamik vabariigi massiteabevahendeist presidendi kontrolli all. Marikeelsete väljaannete trükiarv on kordi väiksem venekeelsete omast. Mari televisioonis on marikeelsete saadete osatähtsus ainult 40%. Ühiskondlik-poliitilisi saateid mari keeles peaaegu pole.
Siiski on viimasel ajal toimunud ka positiivseid nihkeid: näiteks toetab valitsus projektfinantseerimise alusel ka mari organisatsioonide, sh Mari Ušemi ettevõtmisi.
Lõpetuseks tänas Motšajev eestlasi maridele osutatud haridusliku abi eest.

Mari sangari päeva tähistamine jätkub täna:
Kell 17 osalevad külalised Tallinna Matkamaja kaminasaalis Eesti Tšuvaši Kultuuriseltsi klubiõhtul.
Kell 19 toimub mari ja tšuvaši külalistega kohtumine Eesti Keele Instituudi (Roosikrantsi 6) väikeses saalis. Oodatud on kõik marid ja teised huvilised.

Laupäeval, 26. aprillil kell 20 tipneb Mari sangari päeva tähistamine Kloostri Aidas mari tantsuõhtuga, kus astuvad üles mari rahvalaulikud Tšuvaši Vabariigi Mari Kultuurikeskusest ning Eesti Tšuvaši Kultuuriseltsi ansambel Palan (Lodjapuu).
Mari sangari päeva tähistamist toetab Tallinna linnavalitsus.


Lugupidamisega
Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
Tel (0) 6 449 270
suri@suri.ee

Tallinna ürituste info: Jaak Prozes, tel (0) 6 445 119, 050 12 319, jprozes@eki.ee
Vaata lisaks:
Jaak Prozes. Mari kangelase päevast ja tšeremissi sõdadest.
http://www.suri.ee/il/97/2/mari.html
http://www.suri.ee/r/mari/svech.html