Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

17.04. 2003

Pressiteated 2003 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 

 

Fenno-Ugria asutus tähistab koos külalistega ersa keele päeva

Laupäeval, 19. aprillil kell 18 tähistakse ersa keele päeva Tallinnas Matkamaja Kaminasaalis (Raekoja plats 18).

Eesti Mordva Kultuuriselts ja MTÜ Fenno-Ugria Asutus on ersa keele päeva puhul Eestisse kutsunud Mordva Riikliku Ülikooli keeleteaduskonna dekaani astetäitja Aleksandr Kotševatkini ning noore andeka ersa poetessi Ljudmilla Rjabova.

Laupäeval Matkamajas toimuval ersa õhtul peab Aleksandr Kotševatkin ettekande ersa keele kasutamisest Mordvamaal ning annab lühiülevaate Mordvamaa ühiskondlikust ja poliitilisest olukorrast. Varem Fenno-Uugria Tartu osakonnas esinedes märkis Kotševatkin positiivse suundumusena ersa keele laiemat kasutamist ülikooli õppekavades ning avatust ersa keele ja kultuuri levitamisel, mis väljendub koostööprojektides erinevate Euroopa riikidega.

Ersa õhtul astub üles ka noor luuletaja Ljudmilla Rjabova, kes õpib Mordva Riikliku Ülikooli soome-ugri filoloogia eriala II kursusel. Ljudmilla Rjabova ersakeelne lüürika luule hõlmab filosoofilisi, olemuslikke teemasid.

Ersa-õhtul osalevad ka Tallinna Pedagoogikaülikooli ersa rahvusest üliõpilased, kes pakuvad ersa rahvustoite.

Ersa keele päevaks hakati 16. aprilli Mordvamaal pidama Ersa Keele Päästefondi algatusel alates 90ndatest aastatest. Eestis tähistatakse seda tänavu kuuendat korda.

Naabrid ning keeleteadlased nimetavad ersasid koos mokšadega mordvalasteks. Ersad ja mokšad ise ei ole "mordva" nimetust tänapäevani oma keelepruuki võtnud ning peavad end eri rahvasteks. Et rahvaloendustel pole kunagi ersasid mokšadest eristatud, saab rääkida ainult mordvalaste üldarvust. Mordvalased on arvukuselt kolmas soome-ugri rahvas maailmas. Neid on üle miljoni, kellest ainult kolmandik elab Mordva Vabariigis.

Keelelt on ersad eestlastele lähedased - lisaks soome, karjala jm läänemeresoome keeltele on ainult saami (lapi) keeled teadlaste meelest meile mordva keeltest ligemad.


Siiri Ries
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse referent
e-mail suri@suri.ee,
tel 644 92 70

Lisainfo:
Jaak Prozes
jprozes@eki.ee
tel 6445 119, 050 12319