Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

28. 08. 2002

 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 

Fenno-Ugria Asutus

Toorama juht lahkunud

Täna hommikul suri Saranskis (Mordva, Venemaa) Maarjamaa Risti kavaler, ersa ja moka muusik ning kultuuritegelane Vladimir Romakin, omakeelse nimega Jowlan Olo. Ta oleks 6. septembril saanud 51-aastaseks.

Vladimir Romakin lõpetas 1975. aastal Saranskis muusikakooli ja 1980. aastal Kaasani konservatooriumi ja asus tööle Mordva Keele, Kirjanduse ja Ajaloo Instituudis folkloristina. 1990. aastal asutas Romakin ansambli Toorama, et taaselustada iidset ersa ja moka meestelaulu traditsiooni. Tooramast kujunes rahvusvaheliselt tuntuim soomeugrilaste ansambel, kellelt on ilmunud 2 CD-plaati - üks ersa, teine moka lauludega. Tänu Romakini elutööle on tekkinud ersa-moka omakeelne popmuusika. Viimastel aastatel tegutses ta produtsendina rahvusliku d˛ässi loomise vallas.

Toorama on mitu korda esinenud ka Eestis suure publikumenuga ning on esitanud ka eesti ja setu laule nii originaalis kui ersakeelses tõlkes. 2001. aastal annetas president Lennart Meri Romakinile Maarjamaa Risti ordeni eesti-mordva kultuurisidemete arendamise ja mordva kultuuri edendamise eest.

Romakin oli ka üks ersa ja moka rahvusliku liikumise ja kultuurilise uuestisünni sisulisi juhte ning noorsooliikumise “Od Vii” eestvedaja. Ta oli alati üle mordva rahvuslikku liikumist lõhestanud kildkondlikest konfliktidest. Romakinit jäävad leinama paljud nii tema kodumaal kui Eestis.

Jowlan Olo sängitatakse mulda laupäeval tema kodukülas Italkis Mordva Vabariigis.

Andres Heinapuu Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja