Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

11. 10. 2002

 

Pressiteated 2002
Pressiteated 2001

 

Fenno-Ugria Asutus

loe ka
HÕIMUPÄEVAD


Tänavuste hõimupäevade keskmes on Volga rahvad
Hõimupäevad 14.-20. oktoobrini

Esmaspäeval, 14. oktoobril algavad järjekordsed hõimupäevad Eestis. Hõimupäevad on soome-ugri maailma tähtsaim regulaarne kultuurisündmus, mida tähistati Eestis esmakordselt 74 aastat tagasi.

Vastavalt 1931. aastal toimunud IV soome-ugri kultuurikongressi otsusele tähistatakse hõimupäevi kõikjal soome-ugri maailmas iga aasta oktoobrikuu kolmandal nädalavahetusel. 1940. a hõimupäevade tähistamise traditsioon katkes, kuid eesti-ungari seltside initsiatiivil see 1988. a taastati. 1991. aastast on hõimupäevade peakorraldajaks Fenno-Ugria Asutus. Eestis on hõimupäevade tähistamine muutunud traditsiooniliseks suurürituseks. 2000. aastal kinnistas hõimupäeva oktoobri kolmandale laupäevale ka soomeugrilaste maailmakongress Helsingis.

Tänavuste hõimupäevade on keskmes on Volga rahvad – ersad, mokšad ja marid, kuid nautida võib ka saami luulet ja joigu, ungari, udmurdi ja setu muusikat. Hõimupäevad on pühendatud 28. augustil lahkunud ersa ja mokša kultuuri suurkuju, ansambli Toorama looja ning juhi, Maarjamaa Risti kavaleri Vladimir Romaškini (Jovlan Olo) mälestusele.

Esmaspäeval toimub hõimupäevade pidulik avamine Estonia talveaias, kus esitletakse ka Fenno-Ugria hõimukalendrit, mille teemaks on seekord muinasaja kaljujoonised. Teisipäeval avatakse Akadeemilise Raamatukogu fuajees Eesti Kunstiakadeemia ersa-mokša näitus “Aken” suvise uurimisreisi joonistustest ja fotodest.

Esmakordselt kõlab hõimupäevadel saami luule. Põhjamaade Ministrite Nõukogu infobüroo korraldusel esitab Thomas Marainen reedel Tallinnas Rahvusraamatukogu teatrisaalis oma luule- ja joiukava “Tuul, mu sõber”.

Udmurdi, mari ja komi savivoolimist ja kasetohutööd saab jälgida-õppida reedel Tallinnas Demini kaubamajas.

Tavapäraselt toimuvad suured hõimukontserdid reedel Tartus ja laupäeval Tallinnas. Väiksemate linnade ja maakondade koolides ja kultuurimajades toimuvaid kontserte kokku lugeda ei jõuagi. Lisaks autentse folkloori esitajatele on külas ka ansambleid, kes esitavad professionaalseid töötlusi või rahvuslikku popmuusikat.

Tallinnas Kloostri aidas toimuvad veel teisipäevast reedeni rahvaste õhtud, laupäeval pärast suurkontserti aga hõimupäevade lõpupidu.

Tartus Eesti Rahva Muuseumis on hõimupäevade ajal avatud näitus "Soome-ugri märgid ja sümbolid" ja etendatakse muinasjutukava “Ugri-mugri sigri-migri”, pühapäeval toimub perepäev “Hõimurahva tuba”.

Põhjalikum hõimupäevade kava:http://www.suri.ee/hoimup/hp2002/hpkava02.html

Lähem info hõimupäevade kohta: Jaak Prozes, tel 6445 119, jprozes@eki.ee
Lähem info hõimupäevade Tartu ja Lõuna-Eesti programmi kohta: Kauksi Ülle, tel (07)420380, ylle@haldjas.folklore.ee

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
andres@suri.ee, tel 6449270, 056 954 740