Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

16. 10. 2001

Pressiteated 2001

Vt ka:
http://www.suri.ee/hoimup

Hõimupäevad jätkuvad boreaalse teatrisündmusega Tartus

Homme kandub hõimupäevade raskuspunkt Tartusse, kus algab teatrisündmus “Boreaalse teatri piirid”. Udmurdi näitleja ning lavastaja Olga Aleksandrova esitab kell 18.00 monoetenduse “Kolm pulmalaulu”, millega ta on edukalt esinenud mitmetel teatrifestivalidel Põhja-Euroopas ning Kanadas. Pulmalaule on ta mänginud menukalt ka Eestis 1995. aastal. Teatriõhtu jätkuks näidatakse videolt udmurdi kunstniku Kutšõran Juri performance’it “Siia-sinna…” ning Mäemari Draamateatri eksperimentaaletendust “Inimese teekond”.

Neljapäeval, 18. oktoobril näitab Olga Aleksandrova oma vastset, möödunud aasta detsembris Helsingis esietendunud lavateost “Unedest ja lauludest kootud”, milles udmurdi naine koob elu, koob kolmest värvist. Valge sümboliseerib puhtust, noorust ja lootusi, punane armastust ja kirge, must aga vanadust, tarkust ja surma. Olga Aleksandrova koob kolmest elu põhimisest värvist kangast, mille kiri jääb siia ilma ka pärast seda, kui ta ise alumisse, musta ilma on ära läinud.

Olga Aleksandrova etendusi on peetud väga intiimseteks, kuid samas ürgjõuliselt võimsateks. Need toetuvad udmurdi rahvaluulele, kuid on ometi mõistetavad ka keelt oskamata. Minimalistlike vahenditega loob ta lavale terve maailma.

Pärast neljapäevast etendust toimub teatrikriitikute, folkloristide ja semiootikute arutelu boreaalse teatri võimalustest tänapäeva maailmas. Sissepääs arutelule on kõigile huvilistele vaba.

Erinevalt varem teatatust toimuvad teatrisündmused ainult Tartus, Tallinna väljakuulutatud etendus jääb ära.

Kolmapäeval kell 15.00 avatakse Elvas Tartumaa muuseumis näitus “Udmurdi maailm”.

Reedel, 19. oktoobril kell 18.00 toimub Tartu ülikooli aulas suur hõimukontsert, kus esinevad neenetsi (esmakordselt hõimupäevadel), handi, komi, mari, udmurdi, soome, setu ja eesti folklooriansamblid.

Tallinnas Kloostri Aidas on neljapäeval ungari õhtu, millel võib kuulata temperamentset ungari muusikat noorelt lauljalt Nyitrailt ning Somogyi rahvatantsuansambli pillimeestelt. Reedel esinevad samas Eestis õppivad soome-ugri tudengid.

Hõimupäevade üritusi toimub peale Tallinna ja Tartu ka Haapsalus ja Pärnus ning soome-ugri külalised annavad tasuta kontserte linnade ja maakondade koolides üle kogu Eesti.

Hõimupäevade suurematel kontsertidel kogutakse annetusi septembri alguses Venemaal Leningradi oblasti Kingissepa rajooni Luuditsa külas maha põletatud vadja muuseumi taastamiseks. Annetada võib ka ülekandega arvele nr 221011568640 Hansapangas, selgitusega “Annetus vadja muuseumile”.

Hõimupäevad kestavad 15.-21. oktoobrini.

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja

http://www.suri.ee