Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

17. 04. 2001

Pressiteated 2001

Eestis tähistatakse ersa keele päeva

Fenno-Ugria Asutus, Ersa-Mokša Sõprade Selts ja ersa kultuuriselts Sjatko korraldavad ersa keele päeva puhul Eestis mordva kultuurinädala. Nädala sündmused algavad täna Tartus seminariga ning jätkuvad laupäevani lisaks Tartule ka Võrumaal ja Tallinnas.

Tänasest neljapäevani kestab Tartus ersa keelele ja kultuurile pühendatud seminar. Kell 16.00 Tartu Ülikooli õpetatud nõukogu saalis algaval seminaril peetakse täna kolm ettekannet: Ersa Keele Päästefondi esimees Jevgeni Tšetvergov räägib ersa keele praegusest olukorrast, Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja Andres Heinapuu kõneleb Euroopa keelepoliitikast ja etnofuturismist ning Valeri Kojankin riigi osast keele täisverelise toimimises.

Homme, 18. aprillil kell 10.00 jätkub seminar ülikooli humanitaarmajas Lossi 3, auditooriumis 426. Hommikupoolikul esineb Kauksi Ülle nõuannetega võru liikumise praktikast ja Toomas Help ersa keeles kirjutamisest. Pärast lõunat tutvustavad Kadi ja Heno Sarv Sugrilandi mordva lehekülge. Ajakirja Sjatko kaastööline Tatjana Razguljajeva kõneleb soome-ugri temaatikast oma ajakirjas. Soome M. A. Castréni Seltsi kirjanduspreemia laureaadi, raadioajakirjaniku Tšislav Žuravljovi ettekande teemaks on “Raadio, TV ja teiste massikommunikatsioonivahendite roll ersa keele hoidmisel ja säilitamisel”. Lõpetuseks peab Tartu ülikooli õppejõud Niina Aasmäe ersa keele näidistunni.

Kultuurilist külakosti ersamaalt toob meesteansambli Toorama juht Vladimir Romaškin, kes eesti-ersa kultuurisidemete arendamise eest sai Maarjamaa Risti kavaleriks. Seekord on tal kaasas aga ansambel Jovlad, milles lisaks temale ja kahele ta pojale esinevad ka kaks naishinge. 18. aprillil kohtub ansambel Mutikul Jaan Kaplinskiga. Kell 20.00 toimub ansambli Jovlad kontsert-peoõhtu Kiidi turismitalus Võrumaal.

Neljapäeval, 19. aprillil kell 10.00 jätkub seminar Tartu Ülikooli peahoones auditooriumis 232. Seminar võetakse kokku edaspidise koostöö kavandamisega, sellele järgneb pidulik vastuvõtt seminaril osalejatele, Ersa-Mokša Seltsi ja Toorama Austajate Ringi liikmetele Tartu raekoja saalis algusega 14.00. Kell 16.00 algab koosviibimine seminari ettekandjatele, folklooriansamblile, Ersa-Mokša Seltsile ja Eesti ersade kultuuriseltsile Sjatko Fenno-Ugria Tartu keskuses. Kell 18.00 algab Tartus korp!Ugala saalis (Kuperjanovi 16) ersa keele päevale pühendatud kontsert ja peoõhtu linnarahvale. Esineb ansambel Jovlad, ersa kultuuriselts Sjatko ning Tartu rahvalaulikud

Reedel, 20.aprillil kell 19.00 algab ersa keele päevale pühendatud rahvustoitudega pidu Tallinnas Kloostri Aidas. Esinevad Jovlad ja ersa kultuuriselts Sjatko.

Laupäeval, 21. aprillil kell 16.00 algab ersa muusika õhtu Tallinnas Šoti klubis (Uus 31/33). Ersa rahva iidseid laule, palveid ning muusikapalu esitab ansambel Jovlad

Ansambli juht folklorist Vladimir Romaškin on tuntud rahvamuusika esitaja ning tutvustaja ka väljaspool soome-ugri maid. Tänavu tunnustas tema rahvamuusikaalast tegevust Eesti president Lennart Meri Maarjamaa Risti ordeniga.

Kõigil ersa keele päeva puhul korraldatavatel üritustel on müügil ersa ja mokša pärimus- ja moodsa muusika CD-d ja kassetid ning traditsioonilised puuskulptuurid Taula küla meistritelt vendadelt Rjabovitelt. Peoõhtutel osalejatel on võimalik annetusega toetada ersakeelse raadiojaama asutamist.

Tartus korraldavad ersa keele päevale pühendatud ettevõtmisi Eesti Ersa-Mokša Sõprade Selts ja MTÜ Fenno-Ugria Asutus, Tallinnas organiseerivad ersa õhtuid MTÜ Fenno-Ugria Asutus ja ersa kultuuriselts Sjatko.

Ersa keel kuulub koos mokša keelega mordva keelte hulka, mis on lapi (saami) keelte järel lähimad läänemeresoome keeltele. Päeva tähistamise on algatanud Venemaal Mordva Vabariigis asuv Ersa Keele Päästefond.

Eestis tähistatakse ersa keele päeva neljandat aastat. Ersa keele päev on 16. aprillil, ersa keeleteadlase ja rahvusliku taassünni liikumise tegelase, ersa kirjakeele looja Anatoli Rjabovi sünnipäeval. Anatoli Rjabov arreteeriti 1937. a süüdistatuna spioneerimises Soome ja Eesti kasuks. 23. mail 1938. a mõistis NSVL Ülemkohtu Väljasõidukolleegium Rjabovi surma mahalaskmise läbi. Tema hauda pole siiani leitud.

Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus

http://www.suri.ee