Soome-Ugri Rahvaste
Infokeskuse pressiteade

6. 02. 2001

Pressiteated 2001

Mordva riigipea näitab juubeli puhul oma Kalaðnikovi

5. veebruaril sai Mordva Vabariigi juht mokðamordvalane Nikolai Merkuðkin 50-aastaseks. Juubelit tähistati banketiga Mordvamaa pealinnas Saran oðis Valge maja (Dom Respubliki) marmorsaalis. Õnnitlusi olid juubilarile saatnud Venemaa president Vladimir Putin, peaminister Mihhail Kasjanov, Riigiduuma ja Föderatsiooninõukogu esimees ning Moskva linnapea Vladimir Luþkov. Tervitama olid tulnud külalised Moskvast ja naaberregioonidest, Mordva Vabariigi ministrid, deputaadid ja intelligentsi esindajad.

6. veebruaril kell kolm avatakse Mordva koduloomuuseumis juubelile pühendatud näitus juhi elust ja tegevusest. osa materjali on kogutud muuseumi töötajate poolt, osa aga pärineb Merkuðkini abikaasalt Taissialt. Välja on pandud ametisseastumise puhul 1998. aastal saadud kingitused, nende hulgas Kalaðnikovi automaat Udmurdi riigikogu esimehelt. Näidatakse ka Merkuðkini NSVL riigivapiga pintsakut, mida ta kandis 1985. aastal ülemaailmsel noorsoo- ja üliõpilasfestivalil, aukirju, perekonnafotosid ja palju muud huvitavat.

7. veebruaril antakse N. Merkuðkinile üle “2000. aasta inimese” auhind, teatati SURIle ajalehest Mokðen Pravda. Vene Biograafiline Instituut valis ta teiste hulgas “aasta inimeseks” majanduse alal “tohutute edusammude eest vabariigi majanduse tugevdamisel ja majanduselu ümberkujundamisel”. Seitsme majandusinimese hulgas oli teine soomeugrilastega seotud tegelane Surgutneftegazi direktor V. Bogdanov. Kokku valiti 27 aasta inimest, nende hulgas nt ka V. Putin (ainsana poliitikavallas), patriarh Aleksius II ja filmireþissöör N. Mihhalkov. (Stolitsa S, Mokðen Pravda, SURI).

Andres Heinapuu,
SURI juhataja

Taustinfot:

Nikolai Merkuðkin on rahvuselt mokða, sündinud 5. II 1951 Novõje Verhissõ külas Insari rajoonis Mordva ANSV-s.1973. aastal lõpetas ta Mordva Riikliku Ülikooli elektroonikainsenerina. Komsomolikarjääri alustas ta juba ülikoolis, 1977-1986 oli ta kõigepealt ÜLKNÜ Mordva oblastikomitee kolmas, siis teine ja lõpuks esimene sekretär. Pärast töötamist NLKP rajoonikomitee esimehena sai ta 1990. aastal Venemaa KP Mordva vabariigikomitee teiseks sekretäriks. 1992-1995 oli Merkuðkin vabariikliku Omandifondi esimees. 1985-95 oli ta ka Mordva ülemnõukogu liige.

Jaanuaris 1995 valiti Merkuðkin Mordva Vabariigi Riigikogu esimeheks. 22. septembril samal aastal valis Mordva Konstitutsioonikogu ta esimest korda vabariigi juhiks, veebruaris 1998 võitis ta üldvalimised, saades 96,6% häältest. Tema ainsaks vastaskandidaadiks oli makaronitehase direktor Aleksei Ðarov. Valijad esitasid kandidaatideks ka Riigiduuma liikmed kommunist Jevgeni Kasterini ning Nikolai Medvedevi (Rossijskie Regionõ, hiljem Jabloko), kes oli moodustanud Venemaa Riigiduumas soome-ugri rühma. Kuid Mordva keskvalimiskomisjon keeldus neid registreerimast, väidetavalt oli osa neid esitanud isikute allkirju võltsitud. Mordva ülemkohus lükkas Kasterini hagi tagasi, Medvedev kohtuteed käima ei hakanud, sest 7. jaanuaril oli tapetud ta Mordvamaal elanud isa, ning taandas oma kandidatuuri. Kuigi ametliku versiooni järgi oli toimunud olmemõrv, ei julgenud Medvedev Moskvast siiski isa matusele tulla.

Merkuðkin on kõigi Volga-äärsete vabariikide ja oblastite majandusassotsiatsiooni “Bol’ðaja Volga” president, teda on autasustatud mitmete Nõukogude ordenite ja medalitega.

Nikolai Merkuðkiniga on kohtunud (7. oktoobril 1999) ka Eesti suursaadik Venemaal Tiit Matsulevitð, kes tutvustas muuhulgas talle Eesti majanduse edusamme, vt: http://www.vm.ee/eesti/press/1999/oktoober/1007smugri.htm

SURI

http://www.suri.ee