Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse pressiteade

10.10.2000

Pressiteated

1999; 2000; 2001; 2002; 2003; 2004; 2005

Loe veel:

Soome-ugri rahvaste IV maailmakongress

 

Soomeugrilaste maailmakongressil kohtuvad presidendid

Täna lõppes Helsingis Soome-Ugri Rahvaste Konsultatiivkomitee viimane istung enne 11.-13. detsembril toimuvat soomeugrilaste kolmandat maailmakongressi.

Komitee Soome-poolne koordinaator Merja Hannus teatas kokkutulnuile, et Helsingis k.a detsembris toimuv soome-ugri rahvaste kolmas maailmakongress tuleb ajalooline, sest kongressil soovivad osaleda esmakordselt kõigi soome-ugri maade presidendid: Eesti president Lennart Meri, Soome president Tarja Halonen, Ungarist tuleb kongressile lisaks praegusele presidendile Ferenc Mádlile ka endine president Árpád Göncz, kes on muuhulgas 1992. aastal teinud visiidi Venemaa soome-ugri aladele. Venemaa riigivõimu esinduse taset pole veel teada, kuid korraldajad loodavad, et kongressi tuleb tervitama vähemalt asepeaminister. Venemaa soome-ugri aladelt on tulemas nii kubernere kui ministreid (peamiselt haridus- kultuuri- ja rahvusasjade ministrid), oma osalemisest on teatanud lisaks soome-ugri alade kohalike parlamentide liikmeile ka mõned Venemaa Riigiduuma saadikud.

Konsultatiivkomitee arutas ka kongressi tehnilisi ja sisulisi korraldusküsimusi, sealhulgas komitee aruannet kongressile ning resolutsiooni. Resolutsiooni lõplik variant valmib kongressil, Seppo Lallukka juhtimisel töötavas redaktsioonitoimkonnas, kus Eestit esindab Riigikogu liige Mart Nutt.

Määrati kindlaks ka nelja sektsiooni esimehed ja peaettekandjad. Meedia ja infosüsteemide sektsiooni juhatab Andres Heinapuu Fenno-Ugria Soome-Ugri Rahvaste Infokeskusest, kultuurisektsiooni peaettekanne on Riigikogu kultuurikomisjoni esimehelt Mart Merilt. Eesti delegatsiooni nimel esineb plenaaristungil Riigikogu soome-ugri toetusrühma esimees Arnold Rüütel.

Konsultatiivkomitee soovitas soomeugrilaste neljanda maailmakongressi 2004. aastal korraldada Tallinnas.

Lisainformatsioon: http://www.suri.ee/kongress

Andres Heinapuu
Soome-Ugri Rahvaste Infokeskuse juhataja
välkpost: suri@suri.ee
tel 6449 270