detsember 2004

2 (31) VII aastakäik

Fenno-Ugria Infoleht nr 2, 2004

Keeled ja haridus

Möödapääsmatu on sihikindel töö rahvuskeelte maine tõstmisel, nende kasutussfääri laiendamine kirjakeele olukorra kindlustamise teel, tõlketeooria ning tõlketegevuse arendamine, rahvuskeelte õpetamise kvaliteedi tõstmine, lapsevanemate intensiivne kultuuriline kasvatus, moodsate infotehnoloogiate ja uute õppemeetodite väljatöötamine ja rakendamine; rahvusliku hariduse seadusandlike, logistiliste ja finantsaluste tugevdamine.
See töö peab hõlmama täielikult ka soome-ugri rahvaste diasporaad.
Venemaa soome-ugri regioonide ja soome-ugri maade haridusministeeriumid peavad rohkem tähelepanu pöörama keeleolukorra parandamisele. Sel eesmärgil tuleb luua rahvuslike õppeasutustega tegelevad allüksused. Tugevdada Venemaa föderaalsete asutuste osa I-IX klassile mõeldud õpikute ja metoodilise kirjanduse väljaandmisel.
Teeme Venemaa Föderatsiooninõukogule ja Riigiduumale ettepaneku näha Eelarvepoliitika seaduses ette eraldi eelarverida rahvuskeelse kirjanduse väljaandmise toetamiseks. Korraldada parlamendikuulamised rahvushariduse olukorrast ja arenguperspektiividest Venemaa soome-ugri regioonides. Venemaa Föderatsiooni valitsusel soovitame välja töötada riiklik Venemaa soome-ugri rahvaste keelte ja kultuuride taassünni sihtprogramm ja luua selle rakendamiseks vajalikud mehhanismid.
Venemaa haridus- ja Teadusministeeriumile teeme ettepaneku luua rahvushariduse föderaalne nõukogu.
Kiidame heaks Mari Eli, Mordva, Udmurdi ja Karjala Vabariigi algatused emakeeleõpetuse korraldamisel, kasutades tänapäevaseid mitmekeelseid õpetustehnoloogiaid (sealhulgas projekte “Mitmekeelne haridus arengu ja integratsiooni võtmena”, “Karjala keelepesad”). Tuleb luua positiivse hariduskogemuse andmebaas ja korraldada kogemuste ja uusima info vahetus sel alal.
Tunnustame Ungari, Soome ja Eesti juhtivate hariduskeskuste tööd spetsialistide ettevalmistamisel Venemaa soome-ugri alade jaoks. Juhime kõigi soome-ugri riikide valitsuste ja Venemaa Föderatsiooni valitsuse, samuti Venemaa soome-ugri alade administratsioonide tähelepanu rahvuskaadri, sealhulgas tehnilise intelligentsi, väljaõpetamise vajadusele.
Teeme Soome-Ugri Rahvaste Konsultatiivkomiteele ülesandeks kindlustada kongressi sektsioonide resolutsioonide rakendamine keele-, haridus- ja kirjandusprobleemide lahendamisel.
Tunnistame Konsultatiivkomitee töö aastatel 2000–2004 rahuldavaks.
Teeme Konsultatiivkomiteele ettepaneku kaaluda korralise soome-ugri rahvaste maailmakongressi korraldamist Moskvas.

©html: Siiri Ries