Siberi põlisrahvas maksab nafta eest elatise ja eludega

Survivali pressiteade 18. septembrist
Originaal:
http://www.survival-international.org/khantyab0010.htm

Briti autojuhid protestivad kõrge kütusehinna vastu, kuid Siberi põdrakasvatajad maksavad mõnikord oma eluga naftatööstuse eest, mis hävitab nende kodusid. Nende maad on rüüstatud, põhjapõdrad mürgitatud ning olukord nii lootusetu, et paljud neist on viidud enesetapuni.

Kui nafta hind tõuseb, suureneb surve naftarikastel aladel elavatele põlisrahvastele, nagu handid. Naftakompaniid petavad neid väites, et neil pole vähimatki õigust keelata oma maal naftapuurimist. Mõnikord kirjutab kogukond alla lepingu, mis lubab nende maadel töid alustada, kompensatsiooniks mootorsaan või paadimootor ja veidi toidumoona. Kui aga maa on hävitatud, ei mõtlegi naftamehed enamasti oma lubadusi täita.

Siberi põlisrahvaste keskmine eluiga on tunduvalt lühem kui venelastel. 37-aastane Dmitri oli üks 27-st õpilasest oma klassis. Tema klassikaaslastest on elus ainult kuus või seitse. Kaks on end üles poonud, paljud purjuspäi õnnetustes surma saanud. Need handid, kes on kaotanud oma maa naftakompaniidele ega saa enam põtru kasvatada, jahil ega kalal käia, on viidud alkoholismini, ka viin on siiakanti toodud naftameeste poolt.

Survival on alustamas kampaaniat Siberi põlisrahvaste maa omandiõiguse eest ja nende maade kaitseks. Survivali juhataja Stephen Corry ütles: “Kui Briti autojuhid kaebavad bensiini hinna üle, siis naftakaevandamine on paljudele hantidele elu ja surma küsimus. Kui inimesed teaksid selle bensiini tõelist hinda handi rahva jaoks, siis kulutaksid nad rohkem energiat, võitlemaks õiglasema lepingu eest Siberi rahvastega.

Toimetajaile: Survivali äsja Siberist saabunud kampaaniajuht on nõus intervjuusid andma; Survivali fotokogus on palju uusi fotosid Siberi põlisrahvastest. Lähem info: +44-20 7242 141, is@survival-international.org


Fenno-Ugria Infoleht, 2000, nr 5 (25)

© SURI